Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ακίνητα: αφορολόγητο 50.000 Ευρώ – Οι συντελεστές



Σε εφαρμογή τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά
Αφορολόγητο όριο 50.000 Ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,05% και θα καταλήγουν σε ανώτατο συντελεστή της τάξης του 2-2,5 τοις χιλίοις θα περιλαμβάνει ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Τα παραπάνω αποτελούν εισηγήσεις της διακομματικής επιτροπής η οποία συνεδρίασε τη Παρασκευή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τις προτάσεις να εξαιρούν το 50% των ιδιοκτητών (καθώς το ήμισυ των περιουσιών έχει αντικειμενική αξία κάτω των 50.000 Ευρώ).
Το 75% των ιδιοκτητών έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως με το σύστημα αυτό όμως πέφτει ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων από ακίνητα στα 2 δισ. Ευρώ από 3 δισ. Ευρώ που υπολογιζόταν.
Σύμφωνα με την Εξπρές τα σενάρια περιλαμβάνουν:
• Αγροτεμάχια. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και τα οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά προτείνεται να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής, τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία.
• Επιχειρηματικά ακίνητα. Η προτεινόμενη φορολόγηση είναι ηπιότερη σε σχέση με τα αρχικά σενάρια, καθώς εκτιμήθηκε ότι ένας «βαρύς» φόρος για τις επιχειρήσεις θα λειτουργήσει πρόσθετα επιβαρυντικά για την απασχόληση και την ύφεση.
• Εκκλησία. Η επιτροπή εισηγείται τα εμπορικά ακίνητα της Εκκλησίας να υπάγονται στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αν και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η πρόταση θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή.

econews.gr, 26 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου