Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Σαμαράς: “ενεργειακή δύναμη” η Ελλάδα και μήνυμα σε Τουρκία για ΑΟΖ

 Ενέργεια: ελπίδες για κοιτάσματα σε Ιόνιο-Κρήτη – ΗΠΑ υπέρ Τουρκίας στους αγωγούςΥδρογονάνθρακες: υπέρ της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ το ΕΛΛΙΝΥ – Ζητά ανακήρυξη ΑΟΖΟι επενδυτές εγκαταλείπουν τα φωτοβολταϊκά “αγκαλιάζουν” την εξοικονόμηση ενέργειαςΕπενδυτικός νόμος: τι προβλέπει για φωτοβολταϊκά – ενέργεια Ενέργεια: “έγκλημα” οι ιδιωτικοποιήσεις, μας κάνουν Βουλγαρία λένε τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα ενεργειακά πράγματα της Ευρώπης υπερτόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο συνέδριο Athens Energy Forum 2013.

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι «Εχουμε ήδη υψηλό δυνητικό ρόλο στη διακίνηση ενεργειακών πόρων και σύντομα η Ελλάδα θα διαδραματίσει και σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όλα αυτά πρέπει να τα μετατρέψουμε από δυνατότητα σε πραγματικότητα».

«Η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται», παρατήρησε ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με αποφασιστικά βήματα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέδεσε το ζήτημα της ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό της ρόλο και προσανατολισμό αναφερόμενος και στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για το ζήτημα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.

Η σύνδεση ελληνικής ΑΟΖ και ευρωπαϊκής πολιτικής αποτέλεσε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, μετά τη ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη, σε μια περίοδο που η γειτονική χώρα σκοπεύει στην πραγματοποίηση ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στέλνει φρεγάτες στη Μύκονο.

«Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια μικρή διαφορά όμως: εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει», ανέφερε.

Χαρακτήρισε πάντως «πολύ θετικό» το γεγονός ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα δηλώνουν ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας «κάθεται» κυριολεκτικά πάνω στους κύριους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο και συμπλήρωσε ότι η ενεργειακή σημασία της Ελλάδας αναβαθμίζεται «τώρα που που ενεργειακοί πόροι έχουν ήδη ανακαλυφθεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά φημολογείται με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι υπάρχουν και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη νοτιο-ανανατολική Μεσόγειο».

Εκτίμησε επιπλέον ότι στην Ευρώπη, όπου υπάρχει υψηλή κατανάλωση ενέργειας αλλά πολύ χαμηλός βαθμός ενεργειακής αυτάρκειας, οποιαδήποτε χώρα συμβάλει στην διαφοροποίηση πηγών, αλλά και στην ανακάλυψη νέων πηγών θα προάγει τόσο την δική της αναβάθμιση, όσο και της Ε.Ε. συνολικά.
Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική μνεία και στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, η εξαγγελία του οποίου, μπορεί, όπως είπε, να δημιουργήσει νέες ισορροπίες για τον εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας Ευρώπης.                                                                                                          econews.gr 26/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου